mandag den 21. april 2014

Mene mene tekel, ufarsin


Film i Planetariet



Den 5. juni 1944 var den tyske general Erwin Rommel rejst fra Normandiet til Tyskland for at fejre sin kones fødselsdag sammen med hende. Samme aften var despoten Hitler gået til sengs, med strengt forbud mod at vække ham før klokken var ni næste morgen! Skulle noget hænde, den længe ventede invasion, hvad intet tydede på, var øverstbefalende general Von Rundstedt på stedet til at tage sig af de løbende forretninger.
Da morgenen gryede i Normandiet faldt klokken i slag for tyskerne. 
Filmklippet fra invasionskysten om morgenen 6. juni 1944 er helt ufatteligt. Da morgentågen letter er himlen bogstavelig talt sort af fly. Havet under dem fyldes af den største flådestyrke, som mennesket har set. De allierede havde langt om længe indledt invasionen, der endeligt skulle tvinge tyskerne i knæ. Russerne, som bar ufattelige omkostninger og eksorbitante menneskelige tab under krigen i Europa, havde længe presset på for denne invasion, så Det Tredje Rige kunne tvinges ud i en trefronts krig og endeligt kollapse.

Invasionskysten i Normandiet

For øjeblikket kan man se en film i 3-D om dette gigantiske slag i Planetariet i København, i den kæmpestore filmsal. Det er sådan en film man bør se, synes jeg. Fhv. Generalmajor Kjeld Hillingsøe læser den interessante og uddybende tekst.
Det tilbagevendende spørgsmål: Hvorfor i al verden tog tyskerne dog ikke livet af den gale diktator senest på dette tidspunkt?
 
Planetariet
Verner