fredag den 26. marts 2010

Bach

Ikonet Bach
Bachs ansigt rekon-
strueret - uden
paryk!







Simon Rosenbaum


Andras Schiff
Johann Sebastian Bach

Ved onsdagens koncert i Trinitatis Kirke i Kbh. opførte Trinitatis Kantori & Kammerorkester værker af Johann Sebastian Bach, dirigeret af Per Enevold. Stor, forunderlig smuk musik af den gamle mester.

Værkerne, der blev spillet ved koncerten:

Der Geist hilft
Motet for dobbeltkor

Ich habe genug
Solokantate

Missa brevis i A-dur
Messe for soli, kor og orkester


Nej, det er ikke gammeldags og tørt, det er sprællevende musik, som er bevaret til vor tid, nok værd at bruge én time og 10 minutter på sammenlagt! Desværre varede det ikke længere. Det var alt. koncerten viste med al tydelighed storheden i Bachs musik. Alene korsatsen i dobbeltmotetten er storslået.
Trinitatis Kirke menes at se ud, som en typisk kirke på Bachs tid, sjovt ikke? Akustikken ikke helt ideel.
Bach var en stor komponist, mange mener den største til alle tider. Interessant synspunkt, og måske rigtigt. Jeg er helt på linie med dette. Andras Schiff, en af vor tids helt store pianister og musikpersonligheder, gør det op på denne måde:

Bach er Gudfader
Mozart det lille Jesusbarn
Og Schubert er Helligånden


Altså Trinitatis (Treenigheden).

Mange af Bachs værker lyder, som var de lige blevet til, ganske nutidige, hvilket er forunderligt, for de blev skabt i første halvdel af 1700-tallet! Ren magi.

Bach havde 20 børn. Det fik engang Simon Rosenbaum, meget underholdende dansk entertainer, til at sige i et show: ”Bach havde 20 børn - plus alle de små halfbachs!”
Morsom mand, denne Hr. Rosenbaum.


Verner