fredag den 6. februar 2015

l'Empereur

Siden afslutningen af Anden Verdenskrig, har det været muligt at opretholde fredelige tilstande i Europa, først og fremmest pga. forsvarspagten Nato. Undtagelser har været Sovjetunionens gentagne overgreb på sine allierede (lydstater), og den krig, der fulgte af Jugoslaviens opløsning. Natolandene har haft en lang periode uden krig. Med Sovjetunionens sammenbrud, fulgte en opfattelse af muligheden for en endnu længere periode uden intereuropæiske konflikter; krig i Europa.
Med den tiltagende velstand i Rusland pga. de store olieindtægter, og Putins vej til den totale kontrol med sit land, ser det ud til, at tanken om et Europa uden krig skal lide skibbrud. For øjeblikket foregår der en voksende militær konfrontation i Østukraine orkestreret af Rusland. Først anneksionen af Krim, dernæst forsøg på at sikre sig, i det mindste, en luns af Ukraine. Salamimetode. En lille skive af gangen.
I denne eftermiddagstime er Merkel og Hollande landet i Moskva for at forhandle en varig fred med Putin, så krigen i Østukraine kan stoppes og blodsudgydelserne ophøre. Det er så heldigt, at der er vist så meget mådehold, at man ikke for længst er havnet i en meget stor militærkonflikt med Rusland som modpart.
Vil en sådan forhandling stoppe Putin og Ruslands aggressioner? Godt spørgsmål, ikke? Hvorfor skulle en diktator som Putin bare opgive sine planer for de tidligere russiske delstater?
Det bliver desværre næppe tilfældet!





Verner