tirsdag den 11. februar 2014

Hvorfor skal det være (så) kedeligt?

Det skal det så sandelig heller ikke iflg. Friedensreich Hundertwasser!



Friedensreich Hundertwasser, egl. Friedrich Stowasser, 1928-2000, østrigsk maler og grafiker. Hundertwasser arbejdede siden sit gennembrud i 1950'erne med stærke farver, tætte linjeforløb, spiral- og celleformede mønstre, der viderefører træk fra Gustav Klimts malerier Hans poetiske billedunivers, der blander figuration og abstraktion, er også inspireret af Paul Klee.  Mennesker i storbyen, huse, vinduer og gadeforløb skildres i overensstemmelse med hans visioner om et tættere forhold mellem kunstnerisk skaben, natur og samfund.
I 1977 fik han til opgave at realisere sine idéer om en menneskelig og økologisk arkitektur, og resultatet blev Hundertwasser-huset (1983-86), et farvestrålende socialt boligbyggeri i Wien.
I 1991 åbnede i Wien et museum for hans værker, Kunst Haus Wien, udformet af ham selv som en ombygning af et ældre hus. Hans værker er repræsenteret på Statens Museum for Kunst og på Louisiana.











I disse dage kan man se en udstilling af kunstneren Friedensreich Hundertwasser på Arken i Ishøj syd for København. Sådan en udstilling bør man se, hvis man er kunstinteresseret, og hvis man absolut ikke er til en kortere rejse til Wien, hvor der findes et museum for Hundertwassers kunst; Kunst Haus Wien.
Og lige akkurat dét kan anbefales - lige i den grad!







Hundertwassers kirke; Hundertwasser Kirche, Bärnbach, Steiermark 

Udstillingen på Arken er meget flot og bliver forhåbentlig besøgt af mange. Hundertwassers billeder er stærkt illustrative med mange farver. En fornøjelse for øjet. Og så er der lige de mange bygninger han har tegnet - og fået opført - i hvert fald nogle af dem. De er helt specielle og ligner ikke anden arkitektur.
Hundertwasser har også plæderet for en helt anden måde at leve og bo på. Bl.a. anbefaler han brændenælder, som der er mange af, de er helt gratis, og man kan lave suppe på dem!
Brændenældesuppe!
Forestil dig en gang, at du spiser brændenældesuppe.
Kedelig var han ikke!
Man kan forøvrigt læse sig gennem (også) denne udstilling - og få alt at vide. Alt simpelthen!
Når man så står dér på et museum langt syd for København, en tidlig tirsdag morgen, regnen vælter ned udenfor, og nu, nu skal man se en flot og spændende udstilling, så er der adskillige skoleklasser, de fleste bestående af mindre børn, der skal opleve og undervises, af i de fleste tilfælde lærerinder. De taler og taler, børnene lytter høfligst, siddende på gulvet! De små pus. Vist skal de lære og opleve. I håb om en bedre forståelse for kunst og kunstværker og disses vigtighed og indflydelse på vores allesammens hverdag.
Ikke?
-     De (stakkels) små pus!



Verner