torsdag den 2. februar 2012

Pirater og andre uvæsener

Dansk krigsskib; Absalon



Den svenske superforfatter Jan Guillou



Navy Seals under en øvelse


Le Cock Rouge
Jeg brugte en del tid, hvilket strakte sig over flere år, med at læse den svenske superforfatter Jan Guillous bøger om le Cock Rouge alias Greve Carl Gustaf Gilbert Hamilton, forhenværende Vietnam-aktivist, operatør med verdens hårdeste militære træning på en base i San Diego bag sig (Navy Seal), men stadigvæk med hjertet til venstre for midten. En romanfigur altså og har derfor aldrig eksisteret i virkeligheden. Den lange romanserie indeholder en del beretninger om vold, mord og mishandlinger begået af denne super Navy Seal, foretaget i samfundets tjeneste. Det, der modererer dette er i høj grad, at den langstrakte roman-serie beskriver Sverige under den kolde krig, en tid folk på min egen alder husker meget tydeligt. Serien bør læses fra ende til anden. Fremragende læsning.
  
Afrikas Horn
Det meget trafikerede farvand udfor Afrikas Horn har snart i mange år været plaget af pirater, der opbragte både skibe og mandskab, tog dem som gidsler og forlangte eksorbitante beløb for frigivelsen. En international flådestyrke, deriblandt også det danske krigsskib Absalon, har efterhånden nedbragt antallet af piraternes opbringelse af fartøjer og deres besætninger. Under disse aktioner tages efterhånden en del pirater til fange, blot for at man må erkende, at det er svært at få dem dømt i de lande, der har kyst ud mod farvandet! Der er ingen grund til at anskue piraternes virksomhed fra en romantisk synsvinkel, som i min barndoms drengebøger eller i romantiske operaer. Med hensyn til piraterne er der ikke tale om berigelseskriminalitet, men nærmest om en uerklæret krig.
  
Somalia
Ved en aktion i Somalia for ganske nylig blev to gidsler, en amerikaner og en dansker, befriet under en aktion foretaget på initiativ af USA og ved indsættelse af Navy Seals. Det var en spektakulær indsats kun gjort mulig ved anvendelse af dette specialkorps og deres mange færdigheder. De to gidsler blev befriet. Uskadte. Efter sigende døde ni gidseltagere og fire blev taget til fange under aktionen. Ved en sådan hyperfarlig mission, dødsens farlig for alle involverede, er det desværre også sådan, at der skydes først og spørges bagefter. Det er en risiko, som gidseltagerne nu mere end nogensinde må tage i betragtning, og som forhåbentlig vil minimere antallet af de frygtelige gidseltagninger, og de ligeså forfærdelige befrielsesaktioner.


Verner