tirsdag den 12. maj 2015

Hjem

De hvide busser

Så sidder vi der endnu en gang og følger på tv de forskellige mindehøjtideligheder i anledningen af afslutningen på Den store krig; Anden Verdenskrig. Det var foreløbig, ja undskyld, den sidste i rækken af De Indo-europæiske borgerkrige, som en indisk historiker kaldte det for en del år siden. Altså, at de europæiske lande i mange århundreder har bekriget hinanden. Det sluttede efter Den store krig, med oprettelsen af NATO og senere EU. Siden har der været fred i Centraleuropa.
I Mindelunden i København var der igen i år (4. maj 2015) mindehøjtidelighed for de dræbte under krigen, den krig som sluttede for halvfjerds år siden. Hendes Majestæt Dronningen deltog blandt en del andre, ældre mennesker. Veteraner. Sådan har det været hvert eneste år, så længe jeg kan huske. Men efterhånden dør vel de sidste overlevende fra denne krig, og befolkningen vil glemme. 
Der har også været en del i medierne angående De Hvide Busser, en redningsaktion foranstaltet af den svenske greve Folke Bernadotte. Mange skandinaviske kz-fanger blev befriet i krigens sidste dage og kørt i de hvidmalede busser med rødt kors på, i første omgang til Danmark.
Efter fælles dansk/norsk pres og planlægning blev ca. 15.000 skandinaver og andre reddet ud af lejrene i de tysk kontrollerede områder af det svenske Røde Kors i løbet af marts og april måned 1945.
Ved ankomst til København kørte en del af busserne til Frihavnen, for at man der kunne sende i hvert fald norske kz-fanger hjem. Og en sådan dag i april stod jeg selv på Jagtvej i København, i en alder af lige godt to år, sammen med familiemedlemmer. Mange københavnere stod opmarcheret på begge sider af vejen. Naturligvis forstod jeg ikke, hvad der egentlig foregik, men det har alligevel, fæstnet sig i erindringen, af en eller anden grund. Så kørte hvad der forekom at være en uendelig række af hvide busser forbi. Langsomt. Den ventende folkemængde var dødstille, jeg vil kalde det en chokeret tavshed. De arme djævle fra kz-lejrene - nu på vej til frihed. Hjem til deres kære.
Befriet fra Hitlers helvede!
Endelig hjem.

Verner