lørdag den 20. december 2014

Putins Rusland

Putin og folkene bag ham har efterhånden fået syltet sig selv, og deres land godt og grundigt ind i problemer. Efter Ruslands anneksion af Krim og eskalering af konflikten i den østlige del af Ukraine, har Rusland fået store økonomiske problemer. Ved læsning af både danske og udenlandske medier, får man et indblik i problematikken, men selvfølgelig aldrig et fuldkomment. Situationen er flydende. Amerikanerne kalder Rusland en regional stormagt. Ikke mere. Og det skal jo nok være rigtigt. Men nu er det her i Europa, vi har problemerne. Det er nemt at være hardliner over there, som amerikanerne er med hensyn til denne konflikt.

Hvis man nu tager Ruslands problemer, så skyldes de flere ting

Som følge af annektering af Krim blev der indført økonomiske sanktioner mod Rusland fra Eu og USA. Det gør ondt på den russiske økonomi.

Prisen for råolie og naturgas er faldet uhyre kraftig, snart er den halveret. Olie og gasindtægter fylder forholdsmæssigt for meget i den russiske økonomi.

Anneksionen af Krim, indblanding i krigen i Østukraine og opgradering af Krim til russisk standard har kostet ufattelige summer. Det er et forhold, der glemmes i debatten.

Putins venner, meget rige kapitalister, trækker deres penge ud af Rusland mens tid er, med et kæmpe valutadræn til følge. Det samme gør internationale koncerner.

Rublen falder. Kapital strømmer ud af Rusland. Inflation og renter stiger markant. Levefoden falder. Knaphed på varer.

Ruslands BNP falder, det er i øvrigt kun fem gange større end det danske.

Alt det her skyldes EU og især USA, hævdes det hårdnakket af russerne! 

Men, hvis nu et af de russiske militærfly rammer et europæisk trafikfly på deres overflyvninger af europæisk luftrum, hvad sker så?

Det værste der kan ske er, at Europa og Rusland uhjælpeligt havner i en større militærkonflikt. For nu at sige det pænt. Hvad bliver konsekvensen af det?


Den almægtige Zar?
Verner