søndag den 12. april 2015

Golf

Smeltene isbræ

Klodens opvarmning er tiltagene. Det ses bl.a. på de milde vintre, vi efterhånden har fået  i  bl.a. Vest- og Nordvesteuropa. Den netop afsluttede vinter var således rekordvarm, som også den foregående. Det er jo rart nok i sig selv.
I forvejen er Vest- og Nordvesteuropa begunstiget af Golfstrømmen, som i århundreder har ramt dette områdes kyster, med mildt klima tilfølge. En ideel tilstand. 
Klimatologer har frygtet, at klodens opvarmning ville ændre Golfstrømmen løb, så den ikke længere ramte vore kyster, og at vi derved ville få mere ustadigt vejr og et meget koldere klima. Det er endnu ikke konstateret med sikkerhed.
Til gengæld har den seneste forskning med sikkerhed påvist, at store vandmasser, der stammer fra afsmeltningen af is på Grønland, har øget mængden af koldt havvand. Det har medført at dette kolde havvand, der ikke er så salt som havvand ellers er, lægger sig over Golfstrømmens varme vand, i stedet for at synke ned under, som koldt saltvand ellers gør. Det lægger sig altså øverst. Derved sænkes Golfstrømmens vandtemperatur, og som følge deraf vil klimaet blive koldere, hvor vi bor. Og vejret mere ustadigt. 
Det er ikke rart at tænke på, vel?


Verner