tirsdag den 22. maj 2012

Lisboa - Tyrefægtning


I Portugisisk tyrefægtning dræbes tyren ikke, men aflives efter sin "optræden". Det var diktatoren Salazar, der bestemte dette ved lov. Noget godt har han da gjort!

I arenaen på Campo Pequeno

Campo Pequeno

Sådan foregår tyrefægtning i Portugal

I en portugisisk tyrefægtning er der to afdelinger. Først udføres cavaleiro og derefter pega. Cavaleiro er også betegnelse for en rytter og tyrefægtningen indledes med en rytter på en Lusitaner hest, som er specielt trænet til formålet. Pega er betegnelsen for den efterfølgende tyrefægtning uden våben af de såkaldte Forcados.

Cavaleiros
Tyrefægtere til hest kaldes i Portugal Cavaleiros. Den beredne tyrefægter er 'hovedpersonen' og den højt betalte stjerne, som folket tiljubler når tyren næsten får fat i hest og rytter. Der er mange meget kendte Cavaleiros i Portugal og også nogen få Cavaleiras, d.v.s. kvindelige tyrefægtere, som imponerer med både udseende og mod. Alle er naturligvis eminent gode ryttere.

Forcados
Som noget helt specielt for portugisisk tyrefægtning afsluttes hver tyrefægtning efter 20 minutter til en halv time med at Forcados kommer ind i arenaen.
At være Forcado er ikke for tøsedrenge og jobbet er i øvrigt ulønnet. Den modigste (og dygtigste må man formode) af en gruppe på 8 mænd stiller sig op på linie og begynder på afstand at råbe til tyren for at få dens opmærksomhed. De øvrige mænd stiller sig op i en række med nogen meters mellemrum bag ham. Meningen er nu at tyren skal angribe den forreste Forcado, som vil 'lande' på tyrens pande og holde sig fast i tyren i fuld fart inden resten af Forcados gruppen får fat i den og (som regel) stopper den. Jo tættere den forreste Forcado kan komme på tyren før den angriber, jo bedre. Det ser rent ud sagt meget, meget farligt ud - og kræver langt mere mandsmod end at sidde som Cavaleiro på sin hest. Tyren har dog fået klippet spidserne af sine horn, men kan stadig anrette stor skade. Som om det ikke er nok forsøges der igen, hvis stuntet ikke lykkes første gang. Succeskriteriet er at Forcadoen bliver hængende mellem tyrens horn indtil den stoppes af de øvrige Forcados. Som afslutning spankulerer Cavaleiro og den Forcado, som netop har overlevet 'tyrens mordforsøg' rundt i manegen og modtager folkets hyldest. Det sker at Forcado'en lige skal lappes lidt sammen inden æresrunden, men lidt iturevet tøj og lidt blod i ansigtet, måske også lidt synsbesvær tages tilsyneladende ikke så tungt.

En Aften på Campo Pequeno (tyrefægterarenaen)
Tyrefægtningen begynder kl. 22.00. Efter danske forhold sent, men i Portugal helt normalt. Man  møder frem ved arenaen og prøver at skaffe sig et bord på en restaurant. Det gjorde vi også. Der var vildt gang i den både udenfor og indenfor murene. Masser af publikum, det går ikke stille for sig. Vild kamp om et bord i restauranten. Tjenerne styrtede frem og tilbage. Alle råber og skriger. Malerisk. Vi er godt nok i Syden. Men det så alligevel ud til, at alle nåede det før kampstart. Billigt er det heller ikke at skaffe sig adgang, men pyt. Godt anbragt på pladserne begynder forestillingen. Alle deltagere marcherede ind for at hyldes af folket.
Det relativt store brassband på øverste galleri spiller for fuld drøn. Heltene hyldes. Folket jubler. Forestillingen kan nu begynde. Op rejser der sig en trompetist placeret i logen midtfor. Fanfare gjalder. Første tyr kommer på banen, stresset, vild og faretruende. Nu optræder en Cavaleiro til hest og sikken en rytter. Fænomenalt. Efter at have placeret mange spyd i nakken på det arme dyr ridder Cavaleiro rundt og modtager folkets hyldest. Tyren står udmattet stille og glor.
Forcados overtager, holdt da helt op, dér skal mod til. Efter at have stoppet dyret lukkes en bande kvier ind, der får lokket tyren med ud. Ude bagved skydes det arme dyr. Cavaleiro og den forreste Forcado marcherer til fods hen til logen og hyldes. Folket jubler. Trompeten hyler, brassbandet spiller. Der er fest og stemning.
Seks tyre gennemgår skærsilden denne aften!
Efter de mange forestillinger havner tilskuerne ude på den kæmpestore plads foran arenaen. Klokken er næste to. De fleste tager hjem og sover. Det gør vi også.


Verner