torsdag den 8. december 2016

Hvor længe varer en krig?

Fra krigen mod oprørsbevægelsen FARC i Columbia


I en avisartikel, her den anden dag, blev ovennævnte spørgsmål vendt og drejet. Det er, når man undrende ser sig omkring i en verden rent af lave, et rigtigt godt spørgsmål. Der er simpelthen krig mange steder og en hel del konflikter foruden.
En af de krige / konflikter, som nu synes at nærme sig sin afslutning, er borgerkrigen i Columbia. Denne borgerkrig har varet 52 år, og medført 7,2 millioner internt fordrevne borgere, 1 million columbianere er berørt af krigen på en eller anden måde. De har mistet nærtstående. De selv eller deres pårørende har været holdt som gidsler, er blevet såret eller lemlæstet. Nu skal freden vindes. Der skal ryddes op i vold og kriminalitet. Kæmpe afgrøder af narkotika skal udslettes. Om Gud vil!
Det tog 52 år! Hele konflikten og dens langvarighed forekommer totalt uforståeligt.

Kigger vi så rundt på andre krige / konflikter, bliver man lige så beskæmmet. I Mellemøsten, startende fra Tyrkiet og strækkende sig hele Middelhavet rundt, er der konflikter. Indbyrdes krige, borgerkrige, oprør / opgør, etc., etc. Syrien er pt. det værste eksempel, her med flittig deltagelse af stater udenfor regionen, såsom Rusland, Tyrkiet, USA, Danmark og andre! Landet virker totalt smadret, er det sikkert også. Mange millioner flygter fra den voldsomme krig. De tager til Europa, hvis de kan.
Hvor længe varer denne konflikt? Den kan komme til at vare endnu rigtig mange år, ser det ud til.

Alle de øvrige konflikter i regionen, det er næsten ikke til at nævne dem alle, vil forværres pga. tiltagende fødselsoverskud, fødevaremangel, sult, forværret klima forårsaget af klodens opvarmning og vandmangel. Staterne falder fra hinanden, konflikterne vil trække ud i en uendelighed.

Ser vi på Europa, har der været utallige indbyrdes krige varende i mange århundreder. Efter det sidste store udbrud, 1. + 2. verdenskrig, syntes det, som om man nu har fået vanviddet stoppet. Det skete ved hjælp af Nato, senere forstærket ved dannelsen af EU.

Asger Åmund skrev fornylig om krigene i Mellemøsten, tror jeg, jeg fik desværre kun læst overskriften, at

Uden olie ingen penge, uden penge ingen våben, uden våben ingen krige.

Måske skulle det forstås sådan, at går vi over til andre energiformer end olie og gas, får vi (man) sandsynligvis stoppet dette mareridt af årtier lange konflikter i de muslimske / arabiske lande. 

Hvor længe varer en krig?


Verner


Ingen kommentarer:

Send en kommentar