tirsdag den 24. juli 2012

Jevgenij (Eugen)

Jevgenij Nikitin

Hagekors på brystet koster operasanger Wagner-parti i Bayreuth


Få dage før den årlige Wagner-festival i Tyskland begynder, har en russisk operasanger set sig nødsaget til at melde afbud.
Operasangeren Jevgenij Nikitin (russer) skulle gestalte Den Flyvende Hollænder i Richard Wagners opera af samme navn, men billeder af hans nøgne overkrop med tatoveringer af det nazistiske hagekors, har nu fået ham til at trække sig fra den årlige operafestival i den sydtyske by Bayreuth.
”- Jeg fik lavet disse tatoveringer i min ungdom. Det var en stor fejltagelse i mit liv, og jeg ville ønske, jeg aldrig havde gjort det”, siger Nikitin i en erklæring på festivalens hjemmeside.
Siden har han dækket den store hagekors-tatovering på sin brystkasse til med nye tatoveringer.
”- Jeg var ikke klar over omfanget af irritation og smerte, som disse tegn og symboler ville medføre, især i Bayreuth og i forbindelse med festivalens historie”, siger han.
Den kontroversielle operasanger valgte at trække sig, efter festivalens ledelse havde konfronteret ham med historier i tyske medier, som bragte ældre billeder af hans hagekors.
”- Hans beslutning om at trække sig fra rollen i Hollænderen er i overensstemmelse med festivalledelsens konsekvente afvisning af enhver form for nationalsocialistisk tankegang”, skriver festivalens ledelse på sin hjemmeside.
I tiden efter Anden Verdenskrig blev Wagner en kontroversiel skikkelse, fordi han - selvom han døde et halvt århundrede før Adolf Hitler kom til magten - skrev flere antisemitiske tekster. Hitler beundrede Wagner og brugte hans værker i den nazistiske propaganda.


Richard Wagner
Det er en bitter pille at sluge for den russiske bas-baryton, at måtte melde afbud til en sådan rolle og så i Wagnertemplet i Bayreuth. Det skulle vel have været karrierens højdepunkt, dette at blive inviteret til at synge Hollænderen i Bayreuth, at synge denne rolle og at spille den. Udleve den. At blive nærmest båret af et vældigt musiktæppe, mens man synger i timevis, som nogle sangere har beskrevet oplevelsen. Selve festivalen lider også et kunstnerisk tab. Men vi er nu derhenne, at intet mere nogensinde må associere Wagner til mørkets fyrste; Hitler.


Verner 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar