fredag den 24. september 2010

In the Valley of Elah


Tommy Lee Jones


'In the Valley of Elah' er instrueret af Paul Haggis.

Amerikansk film, der forleden blev vist på DR2. Det er når film er bedst, og som regel er der så tale om amerikansk film, der når det kommer til stykket giver alle andre nationer baghjul.
I 'In the Valley of Elah' er Mike Deerfield netop hjemvendt fra tjeneste i Irak, da hans forældre modtager et opkald fra militæret om, at deres søn ikke er dukket op på kasernen.
Mikes far, Hank Deerfield (Tommy Lee Jones) er sikker på, at Mike aldrig ville blive væk fra tjeneste, og han er overbevist om, at noget er helt galt.
Med hjælp fra betjenten Emily Sanders (Charlize Theron) forsøger han at finde frem til sandheden bag sønnens forsvinden. Men efterhånden som realiteterne begynder at gå op for Hank, overdådigt godt spillet af Tommy Lee Jones, bliver han tvunget til at erkende, at hans søns liv var præget af større hemmeligheder, end han nogensinde havde drømt om.
Filmens titel refererer til en gammel anekdote fra biblens gamle testamente, men som angiveligt også er berørt i Koranen. Pointen er den, at Kong Saul drevet af frygt for sin fjende ikke tør udkæmpe et slag mod kæmpen Goliat, men i stedet sender den lille dreng og senere konge, David, som har modet dertil. Den tykke morale er faktisk et retorisk spørgsmål med krigen i baghovedet: Hvordan kan vi se os selv i øjnene og sende 'drenge' i krig mod en fjende, vi ikke forstår, i et land, vi ikke kender, og blot vende dem ryggen, hvis de overlever og vender hjem til Guds eget land efter endt militærtjeneste?
Først og fremmest er "In the Valley of Elah" en tankevækkende film om følgerne af en hvilken som helst krig. Ikke bare er den tankevækkende, men beskriver den gruopvækkende pris den almindelige amerikanske familie med børn sendt i krig i virkeligheden betaler. Det er en meget høj pris og det er rystende. Her er en nation, der uden omsvøb tør fortælle om sine forfærdelige krige og deres uhyrlige menneskelige omkostninger.
Herhjemme oplever vi danske soldater komme hjem fra krige i Irak og Afghanistan og være ødelagt for livet. Nogle af dem slår sig ned i skovene og får den eneste mulige tilværelse dér, som eneboere, der ikke mere kan leve med sig selv eller andre.
Verner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar